Διαταραχές Άγχους
Άγχος νιώθουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, ειδικότερα υπό ιδιαίτερες συνθήκες κρισιμότητας ή/και χρονικών περιορισμών, πχ όταν δίνουμε εξετάσεις, στο πρώτο ραντεβού, όταν αργούμε σε μία συνάντηση κ.α. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία καινούργια πρόκληση (προαγωγή, απόλυση, γάμος, γέννηση παιδιού, απώλεια αγαπημένου προσώπου, συνταξιοδότηση) η οποία απαιτεί από εμάς εγρήγορση και επιστράτευση νέων δεξιοτήτων για να ανταπεξέλθουμε, το άγχος εντείνεται. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερα άτομο αναζητούν θεραπεία γιατί αδυνατούν να ελέγξουν το άγχος τους, καθώς αυτό γίνεται συνεχές, έντονο και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους. Το παθολογικό άγχος χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία ή φόβο και ταραχή. Σωματικά εκδηλώνεται με εφίδρωση, τρέμουλο, ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, ναυτία κ.α. Το παθολογικό άγχος αποτελεί το κεντρικό σύμπτωμα των παρακάτω ψυχικών διαταραχών:
-
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, στην οποία το άτομο νιώθει ανησυχία και διάχυτο άγχος σχεδόν για τα πάντα, πλάθοντας στο μυαλό του καταστροφικά σενάρια.
-
Διαταραχή πανικού. Στη διαταραχή αυτή το άτομο παθαίνει κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού ουσιαστικά είναι κύματα έντονου άγχους που έρχονται ξαφνικά, προκαλώντας στο άτομο που τις βιώνει αίσθημα τρόμου και απώλειας ελέγχου, ενώ συγχρόνως εκδηλώνονται και έντονα σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα πολλές φορές μιμούνται εκείνα του καρδιακού επεισοδίου και το άτομο αισθάνεται ότι 'πεθαίνει'. Τα πιο χαρακτηριστικά σωματικά συμπτώματα είναι: εφίδρωση, τρέμουλο, πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού, ζάλη, μούδιασμα, ναυτία, αδυναμία, τάση λιποθυμίας.
-
Φοβίες. Η διαταραχή αυτή αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου το άτομο έχει υπερβολικό, μη ρεαλιστικό φόβο για μία κατάσταση, ένα αντικείμενο, ένα αίσθημα, ένα ζώο ή μέρος. Κοινές φοβίες είναι η υψοφοβία, η κλειστοφοβία, η αραχνοφοβία, η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία κ.α. Όταν το άτομο έρθει αντιμέτωπο με το αντικείμενο του φόβου του αισθάνεται πανικό και άγχος και εκδηλώνει συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφίδρωση, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία κ.α. Τα άτομα που πάσχουν από φοβία, όσο η πάθηση εξελίσσεται, τείνουν να οργανώνουν τη ζωή τους έτσι ώστε να αποφεύγουν το φοβικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα σταδιακά η ζωή τους να γίνεται δυσλειτουργική. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από αγοραφοβία μπορεί να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
-
Διαταραχή μετατραυματικού στρες όταν το άτομο μετά από ένα τραυματικό γεγονός (σεισμός, ομηρία, κακοποίηση, τροχαίο, μάρτυρας σε δολοφονία κ.α.) παρουσιάζει διαταραχή στρες.