top of page

 

 

 

 

Πότε χρειάζεται κάποιος ψυχοθεραπεία;

 

Κάποιος χρειάζεται ψυχοθεραπεία όταν νιώσει ότι κάποια θέματα ή καταστάσεις ψυχικής υγείας -όσο απλά ή περίπλοκα ακούγονται- τον ξεπερνούν, του προκαλούν αναστάτωση και κάνουν την καθημερινότητα του δυσλειτουργική.

 

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βραχύχρονη (8-16 συνεδρίες), αλλά μπορεί να είναι και μακρόχρονη.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τους θεραπευτικούς στόχους του ατόμου, τη φύση του προβλήματος και την πρόοδο που σημειώνεται. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 50 λεπτά και γίνεται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η ψυχοθεραπεία;

 

Τα πορίσματα των ερευνών επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας στην καταπολέμηση των ψυχικών διαταραχών. Στις περιπτώσεις που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής, ο συνδυασμός αγωγής και ψυχοθεραπείας φέρνει καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες υποτροπές. Ωστόσο, επειδή η ψυχοθεραπεία απαιτεί την ενεργό συμμετοχη του θεραπευόμενου στη διαδικασία, η δέσμευση, η αφοσίωση και η πίστη του ως προς τη θετική έκβαση της θεραπείας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ως προς την αποτελεσματικότητα της.

 

Είναι εμπιστευτικές οι πληροφορίες που μοιράζομαι με τον θεραπευτή;

 

Ο θεραπευτής είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας των ψυχολόγων, να τηρεί ως απόρρητη κάθε πληροφορία που λαμβάνει. Το απόρρητο σταματά να ισχύει μόνο όταν ο ψυχολόγος αντιληφθεί ότι  η ζωή του θεραπευόμενου ή τρίτου απειλείται.

 

Μπορώ να επωφεληθώ από μία μόνο θεραπευτική συνεδρία;

 

Στην πρώτη συνεδρία συνήθως γίνεται η λήψη ιστορικού και ο καθορισμός των θεραπευτικών στόχων. Ακόμα και η βραχείας διάρκειας ψυχοθεραπεία απαιτεί τουλάχιστον 8 συνεδρίες. Σε μία συνεδρία θα μπορούσε κάποιος να πάρει πληροφορίες γενικότερης φύσεως σε επίπεδο συμβουλευτικής (π.χ. συμβουλευτική γονέων, τι είναι απεξάρτηση κ.τ.λ.)

 

Πώς διαφέρει η ψυχοθεραπεία από μία συζήτηση με ένα φίλο;

 

Η συζήτηση με ένα φίλο μπορεί να γίνει πολύ ωφέλιμη και καταπραϋντική για τη διαχείριση ενός προβλήματος αν και εφόσον πρόκειται για ένα φίλο/η που είναι υποστηρικτικός/ή, μας αποδέχεται, δεν μας επικρίνει και δεν μας κατευθύνει. Για αυτό το λόγο, μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνει κάποιος και γίνεται ικανότερος να συνάπτει υγιείς σχέσεις με 'καλούς' φίλους, βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας μας αλλά και της ποιότητας ζωής μας. Ακόμα όμως και ο καλύτερος φίλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή (ακόμα και αν είναι ψυχολόγος ο ίδιος) καθώς υστερεί γνώσεων, δεξιοτήτων, αντικειμενικότητας και ουδετέροτητας. Για να λειτουργήσει σωστά η θεραπεία ο ψυχοθεραπευτής μας πρέπει να είναι ένας άγνωστος.

 

 

 

bottom of page