Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές. Στην πρώτη συνεδρία, αξιολογώντας τις ανάγκες σας, θα καταστεί σαφές από ποια θα επωφεληθείτε περισσότερο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ψυχολόγος δεσμεύεται από τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, να διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που μοιράζεστε είναι και θα παραμείνουν απόρρητες.
ατομική ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία είναι μία μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στη συνεργασία και στη σχέση του ατόμου με το θεραπευτή. Μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εμπιστοσύνης, το άτομο νιώθει αποδοχή και ελευθερία να μοιράζεται τις σκέψεις του και ο ψυχοθεραπευτής παρεμβαίνει εφαρμόζοντας επιστημονικά εγκεκριμένες μεθόδους. Στόχος της ψυχοθεραπείας παραμένει η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και η προσωπική μας ευτυχία.
Σε περιπτώσεις που η προσέλευση στο γραφείο είναι αδύνατη, προσφέρεται η δυνατότητα για συνεδρίες μέσω
οικογενειακή θεραπεία
Μία οικογένεια συνήθως έρχεται σε θεραπεία όταν ένα μέλος της έχει πρόβλημα, παρουσιάζει δηλαδή κάποια συμπτώματα διαταραχής, π.χ. ανορεξία. Μέσα από την οικογενειακή θεραπεία η οικογένεια θα μπορέσει να διερευνήσει κατά πόσο το σύμπτωμα αυτό αποτελεί έκφραση της οικογενειακής δυσλειτουργικότητας ή/και ενισχύεται από αυτή.
Στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι ο μετασχηματισμός της οικογένειας. Συνίσταται στον τρόπο που σχετίζονται μεταξύ τους τα μέλη, στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων, τα όρια και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της.
θεραπεία ζεύγους
Σκοπός της θεραπείας ζεύγους είναι η δημιουργία ή η αναδόμηση ενός καλύτερου επιπέδου λειτουργικότητας στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους. Αίτια της δυσλειτουργικότητας συνήθως αποτελούν η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας, η ασυμβατότητα των χαρακτήρων, ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών που περιλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, τις εξαρτήσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές της σκέψης και σεξουαλικές διαταραχές.
ομαδική θεραπεία
Η ομαδική θεραπεία παρέχει οφέλη που δεν μπορούν να επιτευχθούν στις ατομικές συνεδρίες. Λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τη φύση του προβλήματος η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει για κάποιους την ιδανική επιλογή. Κάποιες ομάδες είναι σχηματισμένες ώστε να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όπως η κατάχρηση ουσιών, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία ενώ άλλες στοχεύουν σε θέματα γενικότερης φύσεως όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κοινωνική φοβία, η μοναξιά, ο θυμός κ.α.