Διαταραχές Διάθεσης
Ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε οτι έχουν πάθει κατάθλιψη. Είναι πραγματικότητα ότι ο επιπολασμός της κατάθλιψης ανέρχεται στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 10 ανθρώπους κάποια στιγμή θα νοσήσει από κατάθλιψη.
Τι είναι όμως κατάθλιψη και πώς διαφοροποιείται από την έντονη θλίψη; Η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα θλιβερό γεγονός (απώλεια αγαπημένου προσώπου, απόλυση κτλ) ή μία απότομη αλλαγή (πχ ο ερχομός ενός παιδιού). Όταν βιώνουμε π.χ. μια απώλεια είναι φυσιολογικό και υγιές να νιώθουμε έντονη θλίψη, ανάγκη για απομόνωση, έλλειψη ενέργειας και διάθεσης για πράγματα που πριν μας ευχαριστούσαν. Αν αυτά τα συμπτώματα όμως παραμείνουν και αρχίζουν να εμποδίζουν τη λειτουργικότητα μας τότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού. Ενδεχομένως όμως κάποιος να νιώθει κατάθλιψη χωρίς να γνωρίζει το λόγο. Όσο πιο άμεσα ζητήσει κάποιος βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει και η ανάρρωση. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατάθλιψη είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση και όχι σημάδι αδυναμίας. Θεωρείται θεραπεύσιμη πάθηση αν όμως δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να επιφέρει και το θάνατο καθώς ένα συμπτωμά της είναι οι σκέψεις αυτοκτονίας.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλουν και διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν πιστεύετε οτι έχετε κάποια από τα παρακάτω για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, τις περισσότερες ώρες της μέρας τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ώστε να γίνει έγκυρη διάγνωση και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή.
ψυχολογικά συμπτώματα:
-
έντονα κακή διάθεση- θλίψη
-
αίσθημα απελπισίας
-
χαμηλή αυτοεκτίμηση
-
ενοχές
-
ευερεθιστότητα
-
διάσπαση προσοχής-συγκέντωσης
-
έλλειψη κινήτρων
-
απώλεια διάθεσης -ευχαρίστησης
-
αδυναμία λήψης αποφάσεων
-
αίσθημα ανησυχίας
-
αυτοκαταστροφικές σκέψεις-αυτοκτονικός ιδεασμός
σωματικά συμπτώματα:
-
πιο αργές κινήσεις και ομιλία
-
αλλαγή στην διατροφή (υπερφαγία ή υποσιτισμός)
-
διαταραγμένος ύπνος
-
έλλειψη ενέργειας
-
ανεξήγητοι πόνοι
-
δυσκοιλιοτητα
Μία ακόμα εξίσου κοινή διαταραχή διάθεσης είναι η μανιοκατάθλιψη ή αλλιώς διπολική διαταραχή. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της διπολικής διαταραχής είναι ότι το άτομο διανύει περιόδους κατάθλιψης που τις διαδέχονται περίοδοι μανίας. Κατα τη διάρκεια της μανίας, το άτομο αισθάνεται υπερβολική και ανεξήγητη ευφορία και υπεραισιοδοξία. Μιλάει και σκέφτεται πολύ γρήγορα, έχει μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φαγητό, καταπιάνεται με πολλές δραστηριότητες... γίνεται παρορμητικό σε σημείο που μπορεί να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο π.χ. ασύστολες σπατάλες, οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, χρήση ουσιών, σεξουαλική επαφή με πολλαπλούς συντροφους. Με άλλα λόγια βιώνει συμπτώματα άκρως αντίθετα αυτών της κατάθλιψης. Σε σοβαρές μορφές κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα ψύχωσης. Δυστυχώς, όταν το άτομο βρίσκεται σε μανία δεν καταλαβαίνει ότι νοσεί, κάτι που δικαιολογείται καθώς -σε αντίθεση με την κατάθλιψη- το άτομο αισθάνεται υπέροχα κατά τη φάση της μανίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ζητάει βοήθεια και να προσέρχεται στη θεραπεία σχεδόν αποκλειστικά με παρότρυνση των οικείων του.